Yazılarım

Çocuklarla COVİD-19 ev tatili boyunca nelere dikkat etmeliyiz?

https://medium.com/@selintutkutabur

Hepimizin kaygı ve korkuyu daha yoğun hissettiği şu günlerde ev tatili boyunca nelere dikkat etmemiz gerektiğini konuşalım. Öncelikle bu süreçte mümkün olabildiğince gündemi onların yanında olmadan takip edebilmemiz, haberleri 0-12 yaş aralığındaki çocuklarımızdan uzak bir yerde izlemeye önem göstermemiz onların kaygılarını da artırmamak adına faydalı olacaktır. Özellikle ders çalışan çocuklar için bu sürecin bir tatil olmadığını, yerine getirmemiz gereken sorumluluklarımızı evden yapacak olduğumuzu belirtmekte de fayda var.

  1. Okul programına benzer bir yapı oluşturmaya özen gösterin. (Kahvaltı , Atıştırma Zamanı ,  Öğle Yemeği, Ders ve Ders araları) Yalnız çok katı olmamaya özen gösterin.
  2. “Akademik saat” oluşturun. Bu zamanda evdeki herkes kendi ödevi, dersi ya da işiyle ilgilensin. Bu zamanda siz de oturup kitabınızı, derginizi okuyabilirsiniz. Akademik saate ebeveyn olarak siz de uymaya özen gösterin. İyi bir rol model olmak son derece önemlidir.
  3. Çocuklarınızla kaliteli zaman aralıkları planladığınızdan emin olun. Bunların çok uzun olması gerekmez, 20 dakikalık bir mola hem iş motivasyonunuzu artıracak hem de çocuğunuzu eğlendirerek iletişiminizi güçlendirecektir.
  4. Yaşlara göre ekran kullanım sürelerine dikkat edin. Ekran süresi konusunda neden normalden daha esnek olduğunuzu açıklayın. Çocuklarınızın en fazla bir saat sonra ekrandan ayrıldığından emin olun. Ekran süresi bitmeden 1 dakika önce, çocuğunuza zamanın dolduğunu hatırlatın. Çocuğunuzdan bir video veya oyunun ortasında bir ekran zamanını bitirmesini istememeye çalışın. Bunun yerine, çocuğunuzun yanına oturun, birlikte izleyin, videoya yorum yapın ve işiniz bittiğinde tableti / telefonu ekran saatini olumlu bir şekilde kapatarak alın.
  5. Bu süreçte eşinizle iş bölümü yapmaya özen gösterin.  O çocuklarla ilgilenirken siz kendinize zaman ayırabilir ya da işinize odaklanabilirsiniz aynı şekilde siz çocuklarla ilgilenirken de o işlerini tamamlayabilir.
  6. Çocuğunuzun en iyi arkadaşının ebeveyniyle bir görüntülü arama ya da telefon çağrısı yapın ve işlerinizi yaparken çocukların bir süre konuşmasına izin verin.
  7. Çocuğunuzun arkadaşı ile faydalı sanal oyunları oynaması için randevulaşabilirsiniz.
  8. Okul öncesi ve okul çağındaki çocuklar için, evde eğlenirken ve zaman geçirirken eğitime ayak uydurmak için LellaKids, Khan Academy, Crash Course tür araçlarını ve eğitici Youtube kanallarını kullanabilirsiniz. Tübitak tüm dergilerini online olarak erişime açık hale getirdi. Tübitak’ın Bilim Çocuk, Meraklı Minik gibi dergilerinden faydalanabilirsiniz.
  9. İnternetten çocuğunuzun yaşına uygun oyun önerilerini bulun. Bu oyun önerilerini birlikte yapabilmeniz için iyi bir fırsat.
  10. Çocuk yogası videolarını kullanın. Videoları Youtube’dan açıp evde yapabilirsiniz. Bu çocukların hem fiziksel hareket ihtiyacını hem de rahatlamalarını ve kaygılarını yönetebilmelerini sağlayacaktır.
  11. Birlikte kitap okuma saati oluşturun. İsterseniz birlikte aktiviteli kitaplardan yararlanabilir ve eğlenceli aynı zamanda öğretici vakit geçirebilirsiniz.
  12. Dans Edin! En sevdiğiniz müziği açıp dans etme, zıplayıp hoplama size de çocuğunuza da iyi gelecektir.
  13. Saçmalayın! Komik sesler çıkarma, komik yüz taklitleri yapma zamanları yapabilirsiniz. Bu hem sizi hem de çocuğunuzu rahatlatacaktır.

 

 

 

Bir yanıt yazın