Hayatın İçinden Notlarım

Sevginin Sınırsız Gücü

İnsan hayatının anlamıdır, Sevgi. Yer, kişi, zaman, yaş en ufacık bir farklılık dahi gözetmeden herkes için geçerli evrensel bir iletişim yoludur. İnsanı hem kendine hem de diğerlerine yaklaştıran ve arada şeffaf bir bağ yaratan mucize bir duygudur.

İnsanın sevme ve sevilme duygusu varoluşsal, genetik bir eğilimdir. Beynin nörofizyolojik bir ihtiyacıdır. Her çocuk, insan doğduğu andan itibaren olduğu haliyle sevme ve sevilme ihtiyacı duyar ve olduğu haliyle koşulsuz sevilmelidir de. Beynin sevgi ile ilgili bölümü çocukluğun ilk dört yılında gelişir. Çocuk yeterince sevgi görürse beyinde büyüme hormonları harekete geçer ve gelişimini sürdürür. Aksi durumda beyin büyüme hormonlarının salgılanmasını yavaşlatır ya da engeller ve büyüme sağlıklı gerçekleşemez. Öyle ki, çocukluğun ilk yıllarında yeterince sevgi ve bakım görmemiş bebekler hastalanıp ölebilirler. Yani sevgisizlik insanı gerçekten öldürebilir.

İnsanı yaşatan en önemli duygu; Sevgi.

Sevgi öyle büyülü bir duygudur ki hem vermesi hem de alması; insana kendini tanıtır, kendini ve çevresini keşfetme olanağı sunar, mutluluk verir, hayatına bir yaşam amacı katar, değerli hissettirir, bütünleştirir, iyileştirir… Belki de insanlığın tüm zorluklarına, problemlerine ve acılarına çözüm olan tek şey, insana yaşama umudu veren tek şey Sevgidir.

Tıpkı bir çiçeğin sulandıkça büyüyüp yeşermesi gibi Sevgi gösterdikçe hem kendimiz hem de karşımızdakinin büyümesine, gelişmesine imkan verir; rengarenk çiçeklerini işte o zaman görebiliriz.

Sevgi sınırsız bir güce sahiptir. Verdikçe, paylaştıkça çoğalır, artar, büyür. Verdikçe sevilir. Sevgi verdikçe çoğalır, çoğaldıkça çoğaltır. Ondan diğerine, diğerinden bir başkasına. Katlanarak büyür ve hayvandan, her yaştaki insana, tüm evrene dokunur. Herkesi ışıtır, ısıtır.

Herkesin ifade etme şekli farklı olsa da, ortaya çıktığında, dokunduğunda hepimizde aynı etkiyi uyandıran, beraberliğimize yaşam katan, bizi canlı kılandır gerçek sevgi.

İnsan sevgi ile güzelleşir.

 

Bu yazı Önemsiyoruz için yazdığım bir yazıdır.
http://onemsiyoruz.org/sevginin-sinirsiz-gucu/

Bir yanıt yazın