Yazılarım

Çocuklarıyla Oyun Oynamanın Ebeveynlere Nasıl Bir Katkısı Vardır? 


Çocuklarla kaliteli zaman geçirmenin en iyi yolu onlarla oyun oynamaktır. Çocuklara zaman ayırıp oyun oynamak, onlar için sevgimizin de bir göstergesidir. 
Ebeveynler olarak çocuklarınızla oyun oynadığınızda onların kişiliğini çok daha iyi tanırsınız çünkü, çocuklar oyun sırasında kendilerini tanıtırlar. Bir çocuğun sevdiği – sevmediği, yapabildiği – yapamadığı her şeyi oyun sırasında görebilirsiniz. 


Ebeveynlerinin ona zaman ayırmasıyla değerli hisseden ve duygularını aktarabilen çocuk sizinle daha güzel bir iletişim halinde olacak, aranızdaki bağ daha da sağlam ve güzel bir hal alacaktır. Bu sayede çocuğunuzun kişilik gelişimine ve ruhsal sağlığına da katkı sağlayabilirsiniz.


Çocuklar oyun oynayarak kendi yeteneklerini ve becerilerini keşfederler ve oynadıkça becerileri gelişir. Çocuğunuzla oynadığınız her oyunda çocuğunuzun gelişmekte olan yönlerini daha iyi gözlemleyebilir ve gelişimine ciddi katkılar sağlayabilirsiniz.

Çocuklar günlük dünyalarını, büyüklerinden, çevrelerinden öğrendiklerini, gözlemlerini oyuna yansıtırlar. Oyun sayesinde çocuklarınızın davranışları hakkında farkındalık kazanabilirsiniz. Farkında olarak ya da olmayarak çocuğunuzun hangi davranışları kopyaladığını, onu neyin nasıl ve ne kadar etkilediğini görebilirsiniz. 
Oyun hem eğitici hem de öğreticidir. Çocuklar için en etkili ve kalıcı öğrenme şekli oyun yoluyla öğrenmedir. Bu nedenle çocuğunuza öğretmek istediklerinizi oyun yoluyla öğretebilirsiniz.
Çocuklar kelime dağarcıkları, dil ve bilişsel gelişimleri henüz tam gelişemediği için kendilerini ancak oyun yoluyla ifade edebilirler. Çocuğunuz eğer bir sıkıntı yaşıyorsa bunu oyununa yansıtır. Çocuğunuzla oyun oynayarak onu daha iyi anlayabilir, onu etkileyen olayları gözlemleyebilir, sıkıntılı ve olumsuz durumlarda müdahale edebilirsiniz. 
Oyun çocuğun yaratma ortamıdır. Çocuğunuzla ne kadar oyun oynarsanız onun o kadar yaratıcılığını arttırmış ve gelişimini desteklemiş olursunuz.
Sağlıklı bir aile içi dinamik, duygusal yönden doyuma ulaşmış anne-baba ve çocuk ilişkisi için çocuklarıyla oyun oynamanın ebeveynler açısından önemi büyüktür. Unutmayın, çocuğunuzun oyuncağa değil, oyuna ve size ihtiyacı vardır. Bir çok problemin çözüm yolu da çocuğunuzla oyununuzdan geçer. 

 

Yazı bebeco.com.tr için yazdığım bir yazıdır. Linki:https://www.bebeko.com.tr/blog/cocuklariyla-oyun-oynamanin-ebeveynlere-nasil-bir-katkisi-vardir-1168

Bir yanıt yazın